maandag 6 oktober 2014

Windmobiel

Het is alweer lang geleden dat ik een blog hier heb geschreven. Gelukkig nomineerde Frouckje mij om een Do It Yourself-blog te gaan schrijven. Dit lijkt me een geschikt moment. Vorig jaar schreef ik een DIY over vogeltjes voeren met pindakaas en een denappel, leuk om te doen op een regenachtige dag. Dus dit jaar een andere herfst-DIY, omdat het mooie weer opeens over is en je jezelf (en kinderen) weer meer binnen moet vermaken. Deze DIY is uitermate geschikt voor herfstweer, met name winderig herfstweer. Frouckje wil namelijk alles weten over een windmobiel gemaakt van afval. Je eigen windmobiel horen rinkelen, klingen, bellen of tinkelen, hoe leuk is dat!

DIY windmobiel in drie stappen.

Stap 1: Op zoek naar materiaal.
Voor het maken van een windmobiel is het belangrijk dat het materiaal dat je gebruikt geluid kan maken als het iets anders raakt en daarvan niet stuk gaat. Je hebt dus harde en stevige materialen nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je er een gaatje in kan maken. Door te boren, met een hamer of spijker of te knippen. 
De materialen hoef je niet nieuw te kopen, kijk in je vuilnisemmer en je vindt genoeg. Ik heb gekozen voor melkflesdoppen, bierdoppen en lege blikjes in verschillende maten, dit geeft verschillende klanken. Maar je kan ook oud bestek, halve frisdrankflessen, oude sleutels, stukjes hout, kralen of oude knopen gebruiken. Test verschillende materialen op geluid en hoe leuk ze er uit zien als ze naast elkaar hangen. Eventueel kun je je materialen ook nog verven voordat je er een windmobiel van maakt.
Verder heb je nodig: stevig touw, een tak of stok om alles aan op te hangen, een schaar en iets waarmee je gaatjes kan maken in je materiaal.








Stap 2: Maak gaatjes in je materialen en zorg dat ze aan een touwtje kunnen hangen. Ik heb een hamer en een spijker gebruikt. Saar heeft de touwtjes geknipt en dat door de gaatjes gehaald. Wij hebben meerdere bier- en melkflesdoppen aan een touw geregen voor de sier. Voor het geluid is dat niet nodig, maar het staat wel leuk.




















Stap 3: Als alle materialen aan een touwtje zitten hang je ze naast elkaar ergens aan op, bijvoorbeeld aan een stok of aan een boomtak. Of aan een oud fietswiel dan hangt het in een gezellig rondje. Zolang de materialen elkaar kunnen raken is het goed. 



Ons windmobiel hangt nu aan een stok. Het is de bedoeling dat het aan een boomtak komt maar de perenboom is nog niet zo groot en stevig. Bovendien maakt Saar graag een muziekje met het windmobiel. Het hangt dus op 1 meter hoogte (daardoor heeft de wind er helaas niet zoveel vat op).

Een DIY die veel ruimte heeft voor eigen inspiratie en smaak. Je maakt het zo mooi en zo groot als je zelf wilt. En superleuk om met je peuter/kleuter te maken.

Een nominatie vraagt om een nieuwe nominatie. Nu kan ik natuurlijk Frouckje weer nomineren omdat zij een blog over kokosijs zou schrijven maar ik blijf nog even bij de tuin. Daarom nomineer ik Marieke om een blog te schrijven over een vogel en of bijenvriendelijke tuin.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten